Jaarverslag 2020 voor het werkjaar 2019

Het is vanzelf sprekend dat alle projecten die door de vzw BEKRIBU opgericht zijn dragen bij tot sommige van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. (Opgesomd in SDG's) voor : https://www.sdgs.be/sdgs  

 

Uiteraard tracht de vzw BEKRIBU meerdere doelstellingen te verwezenlijken, in samenwerking met Vlaamse deskundigen en verschillende zusterverenigingen in Burundi voor projecten over Gezondheidszorg, Onderwijs, Duurzame drinkwater en sanitair voorzieningen voor verschillende Burundese scholen en gemeenschappen.

 

 

Wij hebben al twee projecten met succes gerealiseerd:

 

  1. Steun aan het dispensarium Kiyenzi in provincie “Bujumbura Rural”. Dankzij een financiële steun van de Belgische ambassade in Bujumbura, hebben wij in 2014 twee containers vol ziekenhuis materialen en medicamenten ernaartoe verscheept. Wij bedoelden dat er geen zieken meer op zouden meer op de grond liggen, bij zorg en/of bij consultatie. Dat de zieken medicatie zouden krijgen zonder dat ze naar de hoofdstad Bujumbura moeten gaan.
  2. Tegen het eind 2018 hebben een financiële steun (1.500,00 Euro) aan de zustervereniging DISIBU aangeboden voor aankoop van 28 geiten en het bouwen of herstellen van de respectievelijk geitenschuren van de geitenboeren.

 

In samenwerking met de lokale bevolking en de Vlaamse deskundigen die met ons willen zich engageren voor onze projecten, willen wij de volgende doelen voor de armste bevolking van Burundi realiseren;

 

Het verbeteren van de gezondheid en welzijn, de toegang tot water- en sanitair voorzieningen, bijdragen tot duurzame ontwikkeling beter beheer van de watervoorraden water en onderwijs voor iedereen verbeterde toegang tot natuurlijke hulpbronnen:

 

Leren de Burundese boeren dat verloren “les puits perdus” een groot verlies zijn voor de landbouw en een dat de drinkwaterbronnen vervuilen. Dus een groot gevaar voor de gezondheid van de mens. Ons voorstel is dat de Burundese gezinnen in plaats daarvan zouden ze beerputten installeren. Want op middellange termijn zullen ze worden uitgelegd om de akkergronden te bemeesteren. Hiervoor is de installatie van moderne toiletten een must.

 

De overgrote meerderheid van de Burundezen verzamelt geen regenwater en gebruikte water. We willen hier ook een prioriteit van maken. Dit water zou gezuiverd worden en een reserve zijn voor het besproeien van planten, het schoonmaken van toiletten en oppervlakken van hun huizen, drinkwater voor dieren, enz.